Tortano med rostade grönsaker och fetaost

Skrivet 2012-04-15 Klockan 10:45:14

Det här brödet av Leila är så gott! Prova prova! Passar perfekt som tillbehör till buffen. Fyllningen går att variera in i det oändliga, allt efter tycke, smak och vad man har hemma.

Tortano med rostade grönsaker och fetaost

  • Brödet:
  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 msk flingsalt
  • 2 1/2 dl durumvete
  • 4 dl vetemjöl special
  • Fyllningen:
  • 200 g fetaost
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 5 jordärtskockor
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • smör
  • flingsalt
  • 2 msk flytande honung
  • Svartpeppar från kvarn
  1. Smula fetaosten och finhacka rosmarinen. Stöt fänkålsfröna lätt i en mortel. Skala och tärna grönsakerna i 1 gånger 1 cm stora tärningar. Skiva vitlöken tunnt.
  2. Fräs grönsakerna och vitlöken gula i smör och krydda med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  4. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
  5. Jäs degen i bunken under bakduk, till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  6. Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.
  7. Varva fetaosten med grönsakerna, rosmarin och fänkål över degen. Ringla över honung.
  8. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  11. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i cirka 30 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!