Tortano med rostade grönsaker och fetaost
Skrivet 2012-04-15 Klockan 10:45:14
Det här brödet av Leila är så gott! Prova prova! Passar perfekt som tillbehör till buffen. Fyllningen går att variera in i det oändliga, allt efter tycke, smak och vad man har hemma.
Tortano med rostade grönsaker och fetaost
- Brödet:
- 15 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 1/2 msk flingsalt
- 2 1/2 dl durumvete
- 4 dl vetemjöl special
- Fyllningen:
- 200 g fetaost
- 3 kvistar färsk rosmarin
- 2 msk fänkålsfrön
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 5 jordärtskockor
- 1 liten gul lök
- 2 klyftor vitlök
- smör
- flingsalt
- 2 msk flytande honung
- Svartpeppar från kvarn
- Smula fetaosten och finhacka rosmarinen. Stöt fänkålsfröna lätt i en mortel. Skala och tärna grönsakerna i 1 gånger 1 cm stora tärningar. Skiva vitlöken tunnt.
- Fräs grönsakerna och vitlöken gula i smör och krydda med salt och peppar. Låt svalna.
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
- Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk, till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.
- Varva fetaosten med grönsakerna, rosmarin och fänkål över degen. Ringla över honung.
- Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i cirka 30 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.
Kommentarer
Trackback